Weer ongelijk gekregen, nu de bodemprocedure in bij bestuursrechter

door Marc

Op 22 juli jl. heeft de Voorzieningenrechter in Zwolle ons wederom ongelijk gegeven: ‘de recreatieverblijven zijn chalets en geen recreatiewoningen want ze zijn geheel van hout’. Ze mogen dus vergunningsvrij gebouwd worden zoals de gemeente Losser heeft besloten (volledige tekst van de uitspraak hier)

We hebben de afgelopen zes (vakantie-)weken gebruikt om de teleurstelling te verwerken en ons te beraden. Heeft het nog wel zin om door te gaan? Hebben wij nog wel zin om door te gaan?

Heeft het nog wel zin om door te gaan?
De reeën en de ijsvogels dit jaar nog nauwelijks gezien aan de Dinkel. De bouwwerkzaamheden op Olde Kottink zijn de afgelopen maanden geïntensiveerd: meer grondverzet, meer lawaai, meer trillingen en meer verkeer. Gelukkig zit er nog overal blad aan de bomen, maar het terrein ziet er verwoest uit. En de projectontwikkelaars zijn nog maar bezig met Fase 1…
Hoe klein dus ook de kans dat we – met de beperkte middelen die we hebben – iets kunnen bereiken: het blijft de moeite van het proberen waard.

Hebben wij nog zin om door te gaan?
Die vraag was wat lastiger te beantwoorden. Wij zijn nu twee jaar best intensief bezig met Olde Kottink en vinden steeds het ‘blok’ gemeente Losser, provincie Overijssel en projectontwikkelaar tegenover ons. Alle leden van de tegenpartij worden op enigerlei wijze (soms erg goed!) betaald voor hun werkzaamheden, wij hebben de donaties en onze eigen spaarpotjes. Als de projectontwikkelaar wint, verdient hij erg veel geld. Als wij winnen, krijgen we de eer.

Alle aanleiding dus om het bijltje er bij neer te gooien. Waarom doen we dat dan toch niet?

Allereerst omdat we in de laatste twee jaar steeds meer geschrokken zijn van de ‘oneerlijke politiek’. Niet dat politici zélf oneerlijk zijn (dat zijn we allemaal wel eens), maar de uitkomsten van het politieke proces zijn oneerlijk. Steeds weer is die uitkomst in het voordeel van het geld en in het nadeel van de natuur, voornamelijk omdat de hoeveelheid geld wél en de kwaliteit van de natuur niet te meten valt. Regels worden net zolang ‘geherinterpreteerd’ totdat de gewenste uitkomst binnen de regels past.
Als we ons erbij neer zouden leggen dat de bestemmingsregels zo geïnterpreteerd zouden kunnen worden als dat voor Olde Kottink is gebeurd en nog steeds gebeurt, dan hebben we als burgers van de gemeente Losser nog minder te vertellen dan we al dachten.

Ten tweede omdat het Landal-park nog lelijker uitpakt dan we vreesden: de recreatiewoningen zijn krap, staan boven op elkaar en zijn alles behalve ‘landelijk’. Ze staan strak tegen de buitengrenzen van Olde Kottink aan, met alle terrassen aan de buitenzijde: maximale overlast voor de omgeving gegarandeerd.
De projectontwikkelaars vertrekken met de buit als de woningen zijn opgeleverd, Roompot/Landal (met KKR als investeerder) ‘romen’ de opbrengsten af en de omgeving (= ook gemeente Losser!) blijft zitten met de lasten.

Ten derde omdat de gemeente Losser door de uiterst slordige ruimtelijke ordeningsregels de toekomst van Olde Kottink totaal niet in beeld, laat staan in de hand heeft:

  • ondanks een eindeloze reeks open dagen zijn nog lang niet alle woningen van Fase 1 (36 stuks) verkocht op Olde Kottink. Dit zijn de woningen met de beste locaties en dit doet vrezen dat Fase 2 (30 stuks) misschien helemaal niet doorgaat;
  • het is maar de vraag of Landal bereid is een (half) park met 40 woningen ter exploitatie over te nemen van projectontwikkelaar Elfstedenhart;
  • het is maar de vraag of projectontwikkelaar bereid is de (inmiddels vergunde!) centrumvoorzieningen aan te leggen voor alleen Fase 1. De kosten daarvan zouden immers verdeeld worden over Fase 1 en Fase 2;
  • het is maar de vraag of de kopers van Fase 1 bereid zijn om de extra parkkosten te accepteren als Fase 2 niet door mocht gaan;
  • de huidige regering stuurt aan op permanent wonen in recreatiewoningen: een nieuwe wijk Beuningen-Kampbrug?

Tenslotte willen we doorgaan, omdat we de smaak te pakken hebben gekregen om als burgers van Beuningen (en Losser) samen de tanden te zetten in een concreet lokaal probleem dat ons raakt. We hebben elkaar veel beter leren kennen, veel medestanders gesproken en veel van hen geleerd, maar we hebben ook onze ‘tegenstanders’ leren kennen en geprobeerd hun standpunten te begrijpen.
Ook onze lokale wereld zit veel complexer in elkaar dan je op het eerste gezicht denkt. Het is goed om je daar van alle kanten in te verdiepen, niet alleen om die wereld beter te begrijpen, maar ook om begrip op te kunnen brengen voor de andere visies op die wereld.

Op 3 oktober a.s. vindt de zitting bij de Bestuursrechter in Zwolle plaats. Dit is de start van de bodemprocedure voor Olde Kottink, een nieuw hoofdstuk waar we u van op de hoogte zullen houden.

UPDATE:
De zitting van 3 oktober gaat niet door. De reden: de juridische afdeling van de gemeente Losser had de uitnodigingsbrief van 24 juli pas medio september kunnen lezen in verband met vakantie en zwangerschap van een collega. Zij zijn verhinderd op 3 oktober, dus wordt er een nieuwe datum gezocht.
Wederom zorgen onze overheden voor vertraging in plaats van oplossingen…

Laat een commentaar achter