Meten met twee maten: geweld van het geld

door Marc

Steeds weer berichten over stikstofproblemen, een tekort aan woningen, een landbouwakkoord dat maar niet gesloten kan worden en de natuur die zwaar te lijden heeft onder onze menselijke activiteiten. Maar ook steeds weer berichten over nieuwe bedrijfsterreinen die overal verrijzen met ‘prachtige’ zwarte of grijze superdozen, datacenters van Google of Microsoft die verwelkomd worden én recreatieparken in echt prachtige natuurgebieden.

Het kabinet heeft de overheid het afgelopen decennium omgebouwd tot een organisatie die het bedrijfsleven zoveel als mogelijk steunt (Corona-maatregelen met 60.000 bedrijven die de steun nog niet hebben terugbetaald!) en de gewone burger zoveel als mogelijk negeert (toeslagenschandaal, Groningen, kanaal Almelo-De Haandrik).

Steeds weer moet de rechter ingrijpen om de overheid terecht te wijzen. Maar steeds weer probeert die overheid om via ‘geitenpaadjes’ voor elkaar te krijgen wat de wet haar verbiedt. De burger die nog de moed heeft tegen die overheid in te gaan heeft een lange adem én diepe zakken nodig. De overheid vindt het bedrijfsleven lobbyend naast haar, altijd bereid om haar ruime middelen in te zetten en de lastige burgers op hun plaats te zetten.

Een bedrijf als Roompot, inmiddels in handen van KKR (een enorme Amerikaanse investeringsmaatschappij, beursgenoteerd in New York) heeft Landal overgenomen. Roompot heeft volgens het NRC (hier) in Zeeland de lokale overheid volledig ‘in zijn zak’ door geld en middelen te doneren aan de gemeente Noord-Beveland. In ruil voor deze steun heeft Roompot nu een concessie voor 30 jaar gekregen voor het bouwen van strandslaaphuisjes op het Zeelandse strand in Natura2000-gebied. Gemeente en Roompot maken schaamteloos gebruik van het zelfde ‘neutrale en objectieve’ adviesbureau Antea.

Het argument van de overheid is elke keer opnieuw: het is een kwaliteitsimpuls die goed is voor de lokale economie.
Dat de kwaliteit van onze leefomgeving achteruit holt en de lokale economie verstikt wordt door plezierzoekende toeristen die zich niets aan de lokale bevolking en natuur gelegen laten liggen wordt door de gezamenlijk ingehuurde adviesbureaus vakkundig onder een enorme stapel rapporten geveegd.

Als een investeringsmaatschappij als KKR grootaandeelhouder is van een bedrijf, dan weet je zeker dat lokale economie en natuur geen enkele prioriteit hebben. Onder andere Hema en V&D kunnen hier over meepraten, al is de laatste niet meer in staat nog een woord uit te brengen na de wurggreep van KKR.
Het bedrijf is zo’n €50 miljard waard en zal zich aan een gemeente als Losser niets gelegen laten liggen, nadat Elfstedenhart BV de rode loper voor ze heeft uitgelegd aan de Dinkel.

Wij willen koste wat het kost voorkomen dat Roompot en KKR aan de Dinkel dezelfde onomkeerbare schade aan natuur en lokale gemeenschap veroorzaken als in Noord-Beveland. We hebben nu nog de kans, maar als de eerste recreatiewoningen er staan is het ‘geweld van het geld’ niet meer te stoppen.

Laat een commentaar achter