Klimaatadaptief Landal-park???

Klimaatadaptief Landal-park???

door Marc

Jan Schaeffer zei lang geleden: ‘In gelul kun je niet wonen‘, maar daar denken ze bij Landal heel anders over:

Eerst de waardevolle natuur tot de grond toe afbreken, met maandenlange bouwwerkzaamheden en geluidsoverlast het wild wegjagen, de natuurlijke waterhuishouding grondig wijzigen met nieuwe riolering en ‘opjaaggemalen’ en dan: ‘vergroenen’. Een diepe, diepe zucht.

In de brochure ‘Groener Ontspannen’ van ID-Verde staat overigens duidelijk uitgelegd waarom:

WAARDE ONROEREND GOED
In een omgeving die ruimte biedt aan groener ontspannen, stijgt de waarde van onroerend goed. Een groen aangelegde woonwijk doet het beter in de huizenmarkt. Een groen vakantiepark heeft een hogere bezettingsgraad.

De politiek heeft de mond vol over ‘luisteren naar het volk’ en ‘gebrek aan participatie van de burger’, maar als we tweeënhalf jaar geleden al melding maken van aankomende grote schade aan natuur en leefomgeving op Olde Kottink verklaren zij ons voor gek. De ‘brochures’ en plannen van projectontwikkelaars beloofden immers alleen maar goeds…

Inmiddels in oktober 2024:

  • Zijn zo goed als alle ‘gebiedseigen singels en houtwallen’ geveld, met toestemming van de gemeente Losser;
  • Zijn er minstens 35 bomen geveld, terwijl er maar kapvergunning was voor 6, gedoogd door de gemeente Losser;
  • Is er niets gedaan met het advies aanvullend archeologisch onderzoek te doen, vóór de start van de werkzaamheden;
  • Is er riolering op het het hele terrein van Olde Kottink aangelegd, gesteund door de gemeente Losser,
  • Is het terrein van Olde Kottink voor tenminste 40% verhard, met toestemming van de gemeente Losser;
  • Leidt dat natuurlijk tot verdroging van de natuur én tot wateroverlast op Olde Kottink: dus dan maar een ‘opjaaggemaal’ op de Kampbrugweg plaatsen om het ‘overtollige’ water te kunnen lozen. Staat 24 uur per dag op diesel te draaien;
  • Is er een extra ‘noodweg’ aangelegd met uitgang op de Kampbrugweg, met toestemming van de gemeente Losser;
  • staan de bergingen bij de ‘chalets’ op minder dan 5m van de perceelsgrenzen, wat volgens het bestemmingsplan verboden is. De gemeente Losser laat het gebeuren;
  • Is er een elektrische infrastructuur op Olde Kottink aangelegd, waar Beuningen als dorp jaloers op is: voldoende capaciteit voor zonnepanelen, een warmte pomp én een laadpaal voor elk van de 70 (geplande) recreatiewoningen. Volgens Enexis zou dit niet ten koste van Beuningen gaan, maar de bouw van Dorpshuis en nieuwe school wacht nog op ‘NUTS’. Ook de Dorpsraad Beuningen doet helemaal niets en ‘stelt zich neutraal en objectief op’, want ze staan ‘voor alle belangen van Beuningers’;
  • Blijven de investeerders weg: nog steeds zijn niet alle huisjes van Fase 1 verkocht, tot grote schrik van de gemeente Losser.

Wij hebben een handhavingsverzoek voor de bergingen ingediend en een verzoek om reactie inzake de achterblijvende verkoop van de huisjes en de daaruit voortvloeiende risico’s voor Olde Kottink. Ondanks de persoonlijke belofte van de wethouder binnen twee weken te reageren, zijn we al weer meer dan een maand verder.
Komende week dienen we ook een WOO-verzoek inzake het ‘opjaaggemaal’ in, maar dat zal hetzelfde lot treffen: misschien geen doofpot, maar een langgarende ambtelijke stoofpot.

Gemeente Losser en Dorpsraad Beuningen belijden met de mond de ‘belangen van hun burgers te behartigen’ maar uit hun feitelijke gedrag blijkt de kruiperige onderdanigheid aan ‘de economie’ en de behoefte aan ‘achterkamertjes’. Na de gemeenteraadsverkiezingen worden burgers niet geacht zich met de lokale politiek te bemoeien: gemeente en dorpsraad hebben écht het beste met ons voor…

Laat een commentaar achter