Handhavingsverzoek WNB provincie Overijssel: update

door Marc

Update 22-12-2023: de Provincie Overijssel heeft laten weten meer tijd nodig te hebben voor een beslissing. Ongelooflijk, maar waar. We hebben ze in gebreke gesteld, maar dat levert hooguit een beetje (belasting-)geld en geen rechtvaardigheid op. Ondertussen gaat de projectontwikkelaar door met de afbraakwerkzaamheden op Olde Kottink.

Tijdspad Handhavingsverzoek
25-07-2022Indienen Handhavingsverzoek
14-11-2022Verlenging beslistermijn tot 25-11-2022
25-11-2022Verlenging beslistermijn tot 30-12-2022
31-01-2023Afwijzen Handhavingsverzoek (een maand te laat dus)
22-03-2023Zitting Voorzieningenrechter Zwolle
30-03-2023Uitspraak Voorzieningenrechter Zwolle: afgewezen
03-07-2023Hoorzitting Bezwaar Afwijzen Handhavingsverzoek
09-07-2023Memo aan de bezwarencommissie
25-08-2023Reactie Elfstedenhart op vragen bezwarencommissie
03-11-2023(Slot-)Reactie Stichting Natuurlijk Dinkeldal
15-12-2023Verwachte uitspraak GS Overijssel inzake bezwaar

Het gaat erg langzaam, maar de procedure bij de provincie Overijssel inzake de Wet op de Natuurbescherming Landal Olde Kottink loopt nog steeds.

Waar gaat het ook alweer om?

Olde Kottink ligt in/tegen Natura2000-gebied Dinkeldal. Vanwege de kwetsbaarheid van de natuur mag niet zomaar alles. Zo moest bijvoorbeeld het paasvuur in Beuningen worden verplaatst naar een andere lokatie.

Voor het bouwen van een Landal-bungalowpark met 70 recreatievilla’s zou je dan ook verwachten dat er een natuurvergunning WNB noodzakelijk is: een natuurcamping volledig op de schop nemen met nieuwe riolering, elektriciteit, wegen en 70 recreatievilla’s is immers behoorlijk ingrijpend, hoe je het ook uitvoert.

Projectontwikkelaar Elfstedenhart probeert echter op alle manieren aan te tonen dat ze geen natuurvergunning nodig hebben en tot nu toe is de provincie Overijssel met hen meegegaan: onze handhavingsverzoek is op 30 januari 2023 afgewezen.

Wij hebben daartegen (uiteraard) bezwaar aangetekend en hebben tevens op 22 maart aan de Voorzieningenrechter in Zwolle verzocht om alle werkzaamheden op Olde Kottink stil te leggen in afwachting van het definitieve besluit van de provincie Overijssel inzake ons bezwaar. Immers: projectontwikkelaars zijn door provincie Overijssel niet langer tegen te houden, omdat de provincie Overijssel ons handhavingsverzoek had afgewezen. Alle werkzaamheden zijn overigens wel voor eigen risico van projectontwikkelaar.

De voorzieningenrechter vond onze zaak niet spoedeisend, omdat de werkzaamheden op Olde Kottink niet zouden starten voor juli 2023 en provincie Overijssel ter zitting beweerde uiterlijk eind mei 2023 een beslissing te nemen.

Zoals in bovenstaand tijdspad duidelijk wordt loopt de bezwaarprocedure nog zeker tot 15 december 2023…

Ondertussen vindt er – mede door een ‘kapvergunning’ van de gemeente Losser – een complete en onomkeerbare kaalslag van Olde Kottink plaats.

Maar dan zal het toch wel binnen de ‘regels’ zijn?

Als je meermaals ongelijk krijgt in een bezwaarprocedure, dan moet je je afvragen of je geen ongelijk hebt.

Projectontwikkelaar diende op 25 augustus 2023 een schriftelijke reactie van negen pagina’s met 414 (!) pagina’s bijlagen in bij de Provincie Overijssel (hier en hier). Drie nieuwe Aerius-berekeningen om aan te tonen dat er ‘niets aan de hand is’ met stikstof. Blijkbaar geschrokken van ons Memo, heeft men besloten de Amerikaanse advocatenmethode te hanteren: gooi zoveel mogelijk zo goed als onleesbare documenten in de strijd en zaai twijfel.

We hebben hun berekeningen daarom even samengevat:

De provincie Overijssel heeft ons Handhavingsverzoek afgewezen op basis van Rapport 9-12-2022.
De totale stikstofuitstoot van de aanlegfase zou 12 Nox en 3 NH3 zijn, terwijl in Rapport 21-6-2023 de totale uitstoot van de aanlegfase 229 Nox en 10 NH3 is!
Men probeert slim gebruik te maken van de regel dat alleen de hoogste piek per kalenderjaar meegenomen hoeft te worden: activiteiten worden door de kalenderjaren heen verschoven om de pieken zoveel mogelijk te verlagen.

De natuur heeft aan al deze ‘handigheid’ natuurlijk helemaal niets: als de projectontwikkelaars hun gang mogen gaan is er ook geen enkele mogelijkheid om na te gaan of ze inderdaad voldoen aan de stikstofnormen.

We hebben uiteindelijk besloten nogmaals de portemonnee te trekken en Nox-advies te vragen Aerius-berekeningen te maken en een memo te schrijven als stikstofexpert. Die rapporten vindt u hier, hier en hier en laten aan duidelijkheid niets te wensen over.

In onze (slot-)reactie namens onze jurist – hier – vragen wij de provincie Overijssel nogmaals dringend haar verantwoordelijkheid te nemen en zélf onafhankelijk onderzoek naar de natuureffecten van Landal Olde Kottink te (laten) verrichten.

Wij houden u op de hoogte!

1 commentaar

Manuel februari 14, 2024 - 9:20 am

Hou vol, handel scherp en sterk, en zet alle middelen in om dit te stoppen.
En wellicht ten overvloede; vertrouw ‘onze’ overheidsinstanties niet teveel in deze.
Zoals helaas ook elders in Nederland is -niet de zogenaamde macht maar- het financiële gewin van investeerders en projectontwikkelaars alles bepalend. En daarmee het financiële belang van gemeenten en de ambtenarij. Altijd weer onder het mom van ‘een impuls voor de lokale economie’, wordt ook hier in Twente het cultuurlandschap van ons allen vernietigd voor het snelle gewin van enkelen. Dus hou vol.

Beantwoord

Laat een commentaar achter