Geen Landal in Dinkeldal

door Marc

Beste dorpsgenoten,

Allereerst dank voor de vele positieve reacties op ons vorige bericht in ’t Klokhoes editie 11. Ook Tubantia publiceerde een samenvatting op zaterdag 20 augustus (zie elders op onze website). Het laat zien dat de burgers van Beuningen hart hebben voor de prachtige natuur waar we met zijn allen verantwoordelijk voor zijn en graag met ons mee willen denken. 

Het motiveert ons om nóg beter ons best te doen de plannen voor Olde Kottink tegen te houden.

Is er nog nieuws te melden? Jazeker!

  • Handhavingsverzoek:
    We verwachten uiterlijk 19 september een uitspraak van de provincie betreffende het handhavingsverzoek Wet op Natuurbescherming dat wij hebben ingediend (de inhoud van dit verzoek vindt u hier). Update: op 19 september ontvingen wij bericht dat provincie haar beslissing met twee weken uitstelt tot 3 oktober. Update: op 3 oktober ontvingen wij het bericht dat provincie haar beslissing met nog twee weken uitstelt tot 17 oktober. Update: op 14 oktober heeft de provincie ons laten weten dat er een definitieve beslissing genomen zal worden op 25 november.
  • Spandoeken:
    Zoals u heeft kunnen zien hebben we op meerdere plekken in Beuningen spandoeken geplaatst. Landeigenaren; dank voor jullie steun!
  • Raad van State:
    In een zeer recente uitspraak van de Raad van State (hier) in een soortgelijke zaak heeft de Stichting Natuurlijk Geuldal gewonnen. Natura 2000, het landschap en het verkeer gaven de doorslag.
    Hoopgevend voor ons!
  • Boerderij Olde Kottink te koop:
    Op Funda Recreatie staat de boerderij op Olde Kottink te koop (hier) voor €649.500 k.k met een jaarlijkse parkbijdrage van €3.500. Als de boerderij wordt verhuurd, moet hij worden omgebouwd tot een 10-persoons groepsaccommodatie; de tekeningen van de Amsterdamse architect Marc Prosman zijn al klaar…
    Uitdrukkelijk wordt vermeld: “De gemeente heeft reeds aangegeven aan deze wijziging mee te willen werken’”
    Actiegroep Geen Landal in Dinkeldal zal hier bezwaar tegen aantekenen.
  • Luxe wellness:
    Tijdens de inloopavonden ontstond de indruk dat de ‘luxe wellness’ die Paradys Recreatie haar investeerders belooft in de Boerderij gevestigd zou worden. Dat is dus niet het geval: de Boerderij wordt (als de koper tot verhuur besluit) een 10-persoons groepsaccommodatie waarvoor een wijziging van het bestemmingsplan nodig is.

    Naast de Boerderij en alle geplande en bestaande bebouwing wordt er dus ook nog een aparte “Receptie, luxe wellness en ligweide met zicht op de Dinkel” voorzien. Ook hiervoor is een wijziging van het bestemmingsplan nodig.

    Actiegroep Geen Landal in Dinkeldal zal hier bezwaar tegen aantekenen.

 

Bron: Brochure Olde Kottink p.15 (kaart 1)

Nieuwe perceelsindeling Olde Kottink (kaart 2)
  • Verkeerssituatie:
    Er is onduidelijkheid over de geplande verkeerssituatie op en om Olde Kottink:

    Op het kaart 1 hierboven lijkt het alsof de weg naar links richting Kampbrugweg doodloopt en alle in- en uitgaande verkeer over de huidige toegangsweg van Olde Kottink blijft rijden. Deze weg is van Henk Scholten en heeft momenteel recht van overpad.

    Op het kaart 2 hierboven lijkt het in- en uitgaande verkeer te moeten rijden tussen huisjes 67 en 68 (perceelnummer 3729 en 3727): de twee huisjes die in 2018 zijn gebouwd direct aan de Kampbrugweg.

    In beide gevallen gaat er veel meer verkeersbeweging op en om het kampeerterrein komen:

    – Tijdens de bouw van de vakantiewoningen volgend jaar (Fase I) en het jaar erop (Fase II) zal het bouwverkeer een enorme overlast geven;
    – Er komen per jaar drie keer zoveel gasten (circa 80.000 ipv 25.000);
    – De gasten komen gedurende het gehele jaar: gebruik van auto zal veel intensiever zijn in de maanden september tot en met april in verband met het weer;
    – De verkeersveiligheid op de Beuningerstraat komt in gevaar: denk vooral ook aan de kinderen die van en naar school fietsen;
    – Er is niet langer een centrale parkeerplaats, maar er wordt geparkeerd bij elk huisje: veel meer heen-en-weer gerij op het terrein;
    – De onverharde Kampbrugweg zal te lijden hebben onder de verzwaring van de verkeerslast, zeker in de maanden september tot en met april met regen en sneeuw.

    Indien de toegang tot het terrein verplaatst wordt (kaart 2), zal de belasting van de Kampbrugweg extra toenemen, omdat een groter stuk onverharde weg moet worden gebruikt. Bovendien zullen meer gasten gebruik maken van de toegang vanuit de Beuningerveldweg. Verharding van de Kampbrugweg lijkt dan ook aanstaande, hetgeen verdere schade toebrengt aan de natuurlijke omgeving.

    De overlast voor naaste buren aan de Kampbrug zal sterk toenemen.

    De fundamentele wijziging van de verkeerssituatie kan door de gemeente Losser niet worden afgedaan als:

    We verwachten niet dat de herontwikkeling zal leiden tot verkeersoverlast. Mocht dit in de praktijk tocht het geval zijn, dan kunnen wij hierover uiteraard altijd met elkaar in gesprek gaan” (brief Gemeente Losser aan Dorpsraad d.d 28-6-2022).

    Als het een probleem wordt, staat het vakantiepark er al en is er geen weg meer terug; dat is geen goed idee en geen goed beleid.

    Actiegroep Geen Landal in Dinkeldal zal hier bezwaar tegen aantekenen.
  • Handhaving afspraken
    In het Bestemmingsplan December 2017 worden door de gemeente Losser eisen gesteld die vervolgens niet worden gehandhaafd:

    §3.1 (…)”Het terrein wordt ontsloten vanaf de bestaande parkeerplaats. Nabij de recreatiewoningen is het niet mogelijk om voor lange tijd te parkeren”(…)

    Beide bepalingen worden al sinds de bouw van de recreatiewoningen consequent overtreden en de gemeente Losser handhaaft niet.

    Daarnaast wordt er sinds dit jaar massaal geparkeerd aan de achterzijde van de Natuurcamping, direct aan de Dinkel. Dit is Natura-2000 gebied waar niet in geparkeerd mag worden.

    Het feit dat Olde Kottink in de toekomst wordt opgedeeld in 70 afzonderlijke percelen met allemaal verschillende eigenaren, die allemaal de bestemming ‘recreatie’ op hun perceel hebben, maakt handhaving er zeker niet eenvoudiger op voor de gemeente Losser.

    Actiegroep Geen Landal in Dinkeldal zal hier bezwaar tegen aantekenen.
  • Geheimhouding gemeente Losser:
    De koopakte tussen de oude en de nieuwe eigenaren is getekend op 22 september 2021. De akte van levering is ‘gepasseerd’ op 1 maart 2022: toen was de verkoop openbaar via het Kadaster.

    Pas op 9 april 2022 informeerde de gemeente Losser haar burgers per persbericht omtrent de plannen.

    De nieuwe eigenaren moeten al vóór het tekenen van de koopakte bij de gemeente Losser hebben geïnformeerd of hun plannen gerealiseerd zouden kunnen worden. Niemand geeft miljoenen uit, voordat hij zeker weet dat het ook miljoenen oplevert binnen de grenzen van de wet.

    Waarom heeft de gemeente Losser een jaar lang meegewerkt aan de geheimhouding van de plannen? Waarom heeft de gemeente Losser haar burgers, dorpsraad en de gemeenteraad niet geïnformeerd zodat er een zuivere afweging van belangen plaats kon vinden?

    Actiegroep Geen Landal in Dinkeldal gaat hierover binnenkort in gesprek met de gemeente Losser om de onderste steen boven te krijgen.
  • Bestemmingswijziging Olde Kottink 2009-2013:
    Er is grote onduidelijkheid over de bestemmingswijziging van Olde Kottink tussen 2009 en 2013.

    Tot 2009 gold er een exploitatievergunning voor Olde Kottink die het aantal en de omvang van te bouwen chalets beperkte én voorzag in een groenstrook rondom het terrein van 10-15m. Over de beplantingsstrook is zelfs tot aan de Raad van State geprocedeerd tot 2009.

    Op 1 oktober 2010 treedt de Wabo (Wet algemene bepalingen Omgevingsrecht) in werking: een initiatiefnemer van een bouwproject heeft nog maar één vergunning nodig, de omgevingsvergunning.

    Deze gaat gepaard met het Besluit Omgevingsrecht (geldig vanaf 25 maart 2010) waarin centraal bepaald wordt voor welke activiteiten een omgevingsvergunning vereist is. De gemeente kan daarvan afwijken.

    Het lijkt erop dat de zwaarbevochten beperkingen uit de exploitatievergunning door de invoering van Wabo en Bor terzijde geschoven zijn door de gemeente Losser.

    Deze stap van de gemeente Losser maakt het nu mogelijk voor de nieuwe eigenaren om zelfs zónder omgevingsvergunning een ongelimiteerd aantal vakantiewoningen te bouwen op Olde Kottink. 

    Voor vakantiewoningen tot 70m2 en maximaal 5m hoog op een terrein bestemd voor recreatie is onder de nieuwe wetgeving helemaal geen omgevingsvergunning meer nodig…

    De gemeente Losser beschikte wel over het instrumentarium Ruimtelijke Ordening om beperkingen te stellen aan de vorm van recreatie op Olde Kottink, maar heeft – bewust of onbewust – nagelaten dit instrumentarium te gebruiken.

    In het zojuist verschenen ‘Rapport Onderzoek Opkopen Vakantieparken’ (juni 2022, hier) wordt in 4.3.4 geconcludeerd: 
    In sommige gevallen zetten gemeenten zichzelf tenslotte bij voorbaat al buitenspel omdat (mogelijk verouderde, niet geactualiseerde) bestemmingsplannen alle ruimte bieden voor transities en omdat onder voorwaarden vergunningsvrij bouwen van recreatiewoningen is toegestaan.”

    Dat lijkt in ieder geval te gelden voor de gemeente Losser. 

    Actiegroep Geen Landal in Dinkeldal gaat hierover binnenkort in gesprek met de gemeente Losser om de onderste steen boven te krijgen.

Veel nieuws dus, we houden u ook op de hoogte in ’t Klokhoes!

Blijf ons ideeën en reacties sturen op info@geenlandalindinkeldal.nl en bezoek onze website.

Namens Actiegroep Geen Landal in Dinkeldal

Marc Beune

2 commentaren

Annelieke ter Heege september 7, 2022 - 12:15 pm

Goede informatie, fijn dat er een groep mensen is die voor het belang van dit prachtig stukje natuur opkomt.

Beantwoord
Gerard september 21, 2022 - 7:27 pm

Jullie zijn op de goede weg en verdienen alle steun. Ga zo door!

Beantwoord

Laat een commentaar achter