Er is nogal wat ‘marketing-praat’ in de wereld van recreatie en toerisme, maar toch een paar citaten van de website van Cittaslow Nederland:
‘Heel kort samengevat richt een Cittaslow (-gemeente, red.) zich op de mens in een duurzame omgeving; kwaliteit van leven voor inwoners, bezoekers en ondernemers. Een Cittaslow streeft naar een duurzame omgeving die verbonden is met een kwalitatief hoogwaardig landschap, waar een krachtige sociale gemeenschap aanwezig is die door de gemeente ondersteund wordt. Een Cittaslow is innovatief, maar gaat tegelijkertijd terug naar de oorsprong. Identiteit en cultuurhistorie zijn hierbij belangrijke elementen. Dit wordt ondersteund door waarden als authenticiteit, gastvrijheid, respect, tijd en aandacht voor elkaar.“
‘Het doel van Cittaslow is het behouden van de identiteit en de sociale cohesie van de gemeenschap te benutten‘.
Als we er nu voor één keer eens van uitgaan dat gemeenten die deze Cittaslow-filosofie onderschrijven dat niet alleen doen om mee te liften op de zoveelste hype, maar serieus proberen hier invulling aan te geven: klinkt dit niet als een goed uitgangspunt? De tradities instandhouden en cultiveren, met een (voorzichtige) open blik naar de toekomst?
Het zal u misschien verbazen, maar de gemeente Losser sluit zich binnen twee jaar aan bij Cittaslow:
De gemeente Losser zou de gemeente Losser niet zijn als het niet helemaal duidelijk is vanaf wanneer die twee jaar ingaan, maar laten we positief blijven: op zich biedt de Cittaslow-filosofie een mooi uitgangspunt voor een visie op de toekomst van de gemeente Losser en Beuningen. Een basis voor een gesprek met álle partijen in de gemeente Losser om te kijken hoe ieder zijn eigen steentje kan bijdragen aan de lokale gemeenschap.
Een Landal vakantiepark kan met alle goede wil van de wereld niet in de Cittaslow-filosofie worden geperst: het is níet authentiek, níet lokaal, níet ‘slow’ en draagt op geen enkele manier bij aan de sociale gemeenschap. Níet doen dus!
‘Festina lente’ is de slogan van Cittaslow: ‘Haast u langzaam’.
Wij zeggen gewoon ‘heanig an’…